ANIZ BASIN BÜLTENİ
Anız yangınları, toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olmaktadır. Anız yakılan toprakta yararlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır. Ve yine hasat edilmemiş komşu tarlalara sıçrama yaparak ekonomik zararlara neden olabilmektedir.
Buğday ve Mısır hasadının ardından tarlalarda kalan anızların yakılmaması için Batman Valiliği öncülüğünde yapılan çalışmalara Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Jandarma, Emniyet Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü ve İtfaiye destek vermektedir. Anız yangınları ile mücadele kapsamında başlatılan çalışmalar ile anız yangınlarının zararlarının önlenmesi, sağlıklı yaşama destek olmak ve anız yangınlarının oluşturduğu çevre kirliliğinin önüne geçmek hedeflenmektedir.
Sayın Valimiz Ekrem CANALP beyin başkanlığında ilgili kuramlar, komşu ilçelerimiz olan Silvan ve Bismil İlçe Kaymakamlarının da katılımı ile Anız Yangınlarının Önlenmesi konusunda yapılan toplantıda yıl içerisinde uygulanacak tedbirler karara bağlanmıştır.
Eğitim çalışmalarımız kapsamında bölge üreticisine, anız yakmanın tarlalardaki canlıları yok ettiği, çevre kirliliği oluşturduğu ve orman ile yerleşim yerlerini yakma riski doğurduğu anlatılmaktadır.
Buna rağmen anız yakanlara, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun 20. maddesine dayanılarak 2024 yılında her dekar için 1933,95 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 2024 Ocak-Aralık ayları arası toplam 383 cezai işleme istinaden, 22.637.794,00 TL idari yaptırım uygulanmıştır.
Ayrıca anız yakmanın yangın çıkarmak suretiyle genel güvenliği tehlikeye sokmak veya taksirle yangına neden olmak suçunu teşkil etmesinden dolayı anız yakan 89 kişi hakkında Türk Ceza Kanunu madde 170'e göre cezalandırılmaları için Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulmuştur.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından anız yakanların Yerel Kaynaklı Tarımsal Desteklemelerden 5 yıl men edilmesi konusunda Komisyon Kararı alınmıştır. Ayrıca anız yangınları ile mücadele, saha kontrolü ve gerekli koordinasyonu sağlamak üzere iki teknik ekip oluşturularak, Silvan ve Bismil ilçelerinde bulunan ilgili kurumlar ile koordineli çalışmalar yapılmaktadır.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından anız yangınlarının önlenmesi ve insanların bilinçlenmesi için hazırlanan görselleri Batman Belediyesi tarafından duraklara ve şehrin gözde yerlerine asım işlemi gerçekleştirilmiştir.
İl Müdürlüğümüz tarafından Batman Merkez ve İlçelerindeki 107 köyde bilgilendirme çalışması yapılmış olup ayrıca anız yakılmaması ile ilgili Batman İl Merkez ve İlçelerdeki çiftçilere toplam 56.700 adet Kısa Mesaj (SMS) göndermiştir. İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce okullarda anız yangınları konusu ile ilgili eğitim çalışmaları ve Batman Müftülüğü tarafından camilerde gerekli duyurular yapılmaktadır.
Geçtiğimiz 5 yıla göre anız yangınlarında ciddi bir azalma gerçekleşti. Bu da Valiliğimizin almış olduğu tedbirler, uyguladığı programlar ile İl Müdürlüğümüz ve diğer kurumlarımızın koordineli çalışmaları sayesinde olmuştur.
Son yıllarda anız toplama ve balyalama çalışmaları neticesinde, toplanan mısır anız sapları, hem biokütle enerji tesisleri hem de hayvan yemi sanayisinde kullanılmaya başlanmıştır. Buda ülke ekonomisine katkı sağladığı gibi anız yangınlarının azalmasına da sebep olmuştur.
Tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği ve anız dumanından arındırılmış temiz bir Batman Ovası için gerekli önlemleri almaya devam edeceğiz.